Супа от камъчета

Ваканцията ни свърши и дойде време да открием новата си учебна година. В последните дни на август имахме много предизвикателства и едва ден преди началото успяхме да се запитаме какво по-специално и различно да направим с децата на първи септември. Идеята се появи буквално в движение и, както повечето подобни „просветвания“, се вписа чудесно в ритъма, с който работим.

Решихме да не поръчваме храна за този ден, а да я приготвим заедно с децата – да си сготвим супа. Каква супа? – ще попитат най-бързите или най-гладните от вас. Вълшебна – супа от камъчета 😊

Речено – сторено. Украсата ни вече беше готова – благодарение на Яна и Светла птички и пеперуди се бяха заселили около нашето дърво. На сутринта децата започнаха да пристигат и тишината си отиде – Кошерът се събуди отново. Започнахме с традиционното музикално и двигателно занимание, а след това се събрахме в кухнята.  

Яли ли сте някога супа от камъчета? Какво, мислите, че е шега? Измислица, невъзможна в 21-ви век? Знаем, че повечето от вас ще си спомнят, че има такава приказка.

И при нас имаше приказка – почти като традиционната, но все пак малко по-различна. Можете да я прочетете тук. Децата чуха приказката и когато им казахме, че сега и ние ще си сготвим такава супа, бяха доста развълнувани – любопитни, невярващи, очакващи вълшебство.

Избрахме и измихме три скъпоценни и вълшебни камъчета. Всяко от тях имаше специална сила. Първото щеше да ги дари с радост, второто – да им помогне да творят и мислят добре, а третото – да са здрави и силни. Камъчетата минаха през малките ръчички, а след това ги сложихме в голяма тенджера с вода (голяма, за да има изобилно за всички – малки и големи).

После всяко дете наряза картофче (с помощ от нас), добавихме морков на слънца, тиквичка на лунички, червена пиперка и лук. Сложихме я на котлона, изпяхме ѝ песен и излязохме на разходка. Оставихме една фея да дежури в кухнята и се забавлявахме на воля.

А когато се прибрахме, супата беше готова. Преди да сервираме, постоянно различни главички надничаха, за да видят какво е станало 😊 Оказа се най-вкусната супа – имаше и допълнително за всички желаещи. Камъчетата вече не бяха вътре, но вярваме, че всеки получи по малко от тяхната сила, разумност и радост – вълшебство за цялата идваща година. А ако случайно силите ни намалеят, вече знаем рецептата 😊

Така съчетахме земния елемент на месеца, а също прецизността и грижата (Дева) с работа върху щедростта (денят беше четвъртък). Много подходящи за случая бяха песните „Давай, давай“, „Песен за камъчето“ и „Сладко медено“. Можем да ви предложим и специално упражнение със скъпоценни камъни. За нас беше и вълнуващо, и забавно, и вкусно, и полезно. Опитайте и вие!