Един ден в Близката ферма

Здравейте, приятели!

Знаете ли, че нашите малки пчелички, макар и мънички, много обичат приключенията? Тази есен ни зарадва с едно малко пътуване и голямо приключение – екскурзия до Близката ферма.

Много от вас може би познават това място, може и да сте похапвали от зелените им блага или да сте водили децата си на лагер там. Дали „Сладко медено“ намери фермата или обратно – няма да се връщаме към началото. Важното за нас беше, че Иво и Сиана, които са се посветили на биологичното земеделие, са открили магията на работата с деца сред природата и с методите на слънчевото възпитание, и ни поканиха да им гостуваме 😊.

И така, след дълго отлагане в очакване на хубаво време, в една октомврийска утрин пчеличките сложиха раничките, качиха се на автобуса и с песен на уста отпътуваха към Негован.

Пристигнахме и приключението започна. Домакините ни посрещнаха с големи усмивки, запознаха ни с кучетата, а после ни разказаха малко за екосистемата, която поддържат и за всичко, което ни заобикаля. Похапнахме плодчета и веднага имахме възможност да отнесем останките от тях на компоста. С две влакчета обиколихме цялата ферма.

Надникнахме в оранжериите, изпяхме песни на салатките и на доматите – зарадвахме ги и те ни благодариха. Беше много вкусно да си откъснеш и опиташ разноцветни черита и босилек. Видяхме как растат зеленчуците и как се поддържа земята преди идващата зима.

Поиграхме в крепостта и край езерото. Запознахме се с с пуяка, петела и кокошките, с жаби, водни кончета, охлювчета…

Поработихме и със земята – с лопатките и с богатството от възможности на калната кухня. Такава радост! 😊

Всички са заети.
А да се готви с кал е тооолкова хубаво!

Някои – най-пъргавите и смелите, предпочетоха да прекарат повече време „на бали“. Имаше забавления за всички.

Еко био катерушка и пързалка 🙂

Намерихме време и за изкуство и слънчеви упражнения, а музиката беше с нас през целия ден.

С четки и боички и с песен на уста можем навсякъде да творим красота.

Накрая се прибрахме – изморени, но щастливи и отрупани с цветни и вкусни подаръци от нашите домакини.

Благодарим за чудесния ден в Близката ферма!