Кулинарна работилничка

В „Сладко медено“ винаги сме имали специално отношение и разбиране за храната като възпитателен фактор. Тази година решихме да подкрепим инициативата на фондация „За храната“ – Революция в храненето, която беше посветена на децата с хранителни непоносимости и алергии. След кратък период на подготовка дойде избраният ден – 12-ти май, и нашето кулинарно приключение започна.

След ежедневната ни музикално-двигателна „закуска“ се събрахме всички заедно, за да навлезем в темата за храната и здравето. Първо прочетохме „Приказка за чудния готвач“. Тя се появи специално за това издание на „Революция в храненето“ и беше част от допълнителните материали, които фондацията предостави на всички доброволци. Децата участваха активно с предложения и предположения, включиха се и в обсъждането на темата за хранителните алергии.

След това се запознахме със здравословната детска чиния – какво е добре да съдържа и кое как ни помага да бъдем здрави. Организирахме си пазар на здравословни продукти. Всяко дете дойде да си напазарува любими плодове, зеленчуци, варива и т.н. и после, според желанието и възможностите си оформи своята чиния.

Изпяхме и Песен на плодчетата, която е част от слънчевия ни репертоар. Похапнахме плодове и се приготвихме за работа в кухнята – с чисти ръчички, прибрани косички и блестящи очички 😊

Избрахме три рецепти от предоставените ни материали. По-малките пожелаха да си направят рибка или слънце и се захванаха за работа – да мачкат сварен боб на пюре, да белят краставици, да режат (с помощ) различни зеленчуци.

Скоро на масата вече грееха слънца и плуваха различни рибки.

След като сложихме етикети на чинийките и обещахме, че ще ги пазим 😊, отстъпиха място на останалите. Големите искаха да има предизвикателство и се заеха да оформят красиви пауни. Това беше наистина по-сложна задача, но всички деца бяха толкова въодушевени и творчески настроени, че да бъдеш край тях беше истинско удоволствие. „Искам да направя око.“, „Трябва ми още едно краче!“, „Може ли да си отрежа клюнче?“„Аз ще сложа на моя паун сърце, трябва да има сърце!“ – през цялото време имаше вълнение и комуникация, но също и внимание, търпение, старание, вдъхновение.

А резултатите надминаха очакванията ни! Гледаха един модел, но всеки паун беше уникален.

Този обяд беше много специален. Наред с менюто за деня, всеки имаше по една специална чиния, която се оказа най-вкусната – и заради външния вид, и заради това, че беше приготвена от самите деца.

Получиха и подаръци от фондация „За храната“ – книжки с рецепти за здравословни специалитети, които да приготвят у дома. Благодарим на инициаторите за идеята и предоставените материали и се радваме, че станахме част от този проект!

Събитието беше в съзвучие и с природния ритъм, който следваме. Проведе се в земен месец (Телец), който има пряко отношение към храненето, плодовете, зеленчуците и всички дарове на Земята. Седмицата беше водна – затова избрахме едната от рецептите да бъде „Зеленчукова рибка“, също темата беше свързана с чувствата – как се чувства различното дете, как можем ние да му помогнем. А в деня на Венера – петък, включихме изкуството – приказка, песен, апликация, творчество в чиния.

Денят на Революция в храненето мина, но за нас всеки ден е стъпка от еволюцията на разбирането за смисъла и значението на храненето.