Екип

Тук Ви запознаваме с големите пчели в „Сладко медено“. Някои от тях вече не работят тук, защото са открили призванието си някъде другаде, но така или иначе остават част от нашата история и сме благодарни за времето, което сме споделили.

Александър Стойчев

Кошерът жужи, пълен е с деца-пчели, идеи и мечти, плодовете му надявам се да са сладки и добри. Съдбата е решила аз да съм първата „майка“ пчела, около която се завъртя танцът на пчелния живот.

Името ми е Александър, за едни съм Алекс, а за други Сашко и производни.

Като образование: музикална педагогика, психология и психотерапия, преподавател по паневритмия и, трябва да прибавя, астрология. Бил съм учител в общински училища, участвал съм в множество концерти, водил съм корпоративни обучения, курсове за личностно развитие, представяния и обучение на учители…

Учител и лечител по образование, търсещ по призвание, творящ по вдъхновение. Явно ми е отредено да създавам или пресъздавам, да откривам и да подпомагам. През 1999 г. проведох първия курс по паневритмия в родния си град, през 2005 г. въведох метода астродрама в България, между 2011 и 2019 г. бях сред хората, които създадоха нова педагогическа система, наречена Слънчева. Тя е изградена на основата на методите и препоръките за обучение и възпитание в беседите на Учителя Петър Дънов.

Работата с деца носи вдъхновение, част от което намери израз в две книги с приказки („Приказките на бялото кокиче“ и „Приказки от слънчевия лъч“), както и (с участието на Снежи) в сборник „Слънчеви песни за деца“, три диска с детски песни („Сладко медено“, „Малкият извор“ и „Колко сме доволни“), музикално-сценични постановки, множество концерти.

Детски център „Сладко медено“ е възможност идеите за нов тип възпитание и култура да стигнат до повече деца и родители.

Ето и останалите големи пчели 🙂 Някои от тях вече не са в нашия Кошер или идват само понякога, но носят от сладкия му мед на все повече нови места. На тяхно място идват нови вдъхновени и търсещи слънчеви учители.

Катя Николова

Казвам се Катя. Завършила съм Педагогика на Изобразителното изкуство, но имам особена слабост към приложните изкуства, усмивките и веселото настроение.

Обичам природата, растенията и животните. Занимавам се с отглеждането на някои билки и подправки, с направата на мехлеми и природни лекове. Старая се да живея природосъобразен начин на живот в разбирателство с всички Божествени форми на проявление. Благодаря!

Мариела Шахънова

Връзката ми с природата във всичките ѝ измерения е силна и намира отражение не само в творчески и душевен аспект, но и в професионален. По образование съм ландшафтен архитект, по професия – университетски преподавател с основна дисциплина Цветарство.

Интересът ми към педагогиката е провокиран от разбирането, че за да прояви най-добрите качества на своята индивидуалност, човекът трябва да бъде обгрижен и насърчен още през своето детство. Срещата ми с Валдорфската педагогика и Антропософията, както и със Слънчевите методи на възпитание на Учителя Петър Дънов ми помагат вече 11 години да уча и да разбирам същността на децата.

Работата с децата е вдъхновение и смисъл. Обичам да виждам как очите им блестят с въпрос или усмивка, да наблюдавам как влизат по уникален начин в съприкосновение със света и другите и да ги придружавам в това. Най-много обичам да рисуваме заедно, потопени в атмосферата на Слънчевото възпитание. За мен е радост и въпрос на самоусъвършенстване да участвам в ритъма на живот на децата и педагозите в „Сладко медено“.

Георги Желязков

Най-често ме наричат Жоро, a името ми – Георги – идва от гръцки и означава земеделец. Половината ми корен е черпил сила от Коджа Балкана в Бургаско, а другата половина – от полите на Родопите в Пловдивския край.

След като завърших Международни отношения в СУ „Св. Климент Охридски“, се насочих към квалификация в хуманитарния сектор в Испания и Швеция. Ученето и стажантската практика като хуманитарен работник на различни континенти постепенно ме връщаха към България. През 2014 г. станах учител в София с помощта на програмата „Заедно в час“ и до 2020 г. преподавах испански и английски език на деца от всички етапи в едно държавно и две частни училища. Понастоящем съчетавам работата си в „Сладко медено“ с тази на обучител и ментор на училищни екипи по програмата „Училища за пример“ на „Заедно в час“.

Със слънчевия възпитателен подход, вдъхновен от живото наследство на Учителя Петър Дънов, се запознах на обучение в Ксилифор през пролетта на 2018 г. Това постави началото на едно красиво приключение, за което съм се подготвял през годините. Слънчевите възпитателни методи ми помагат да съм по-свързан със своя център, да работя съзнателно на едно по-фино ниво като възпитател и учител, и да подхранвам заложените в децата дарби и способности. В изследователското пътуване получавам подкрепа от спътници, които са мои приятели и колеги.

В процеса на работа се стремя да отговарям на нуждите на децата и да търся това, което те самите искат да проявят, за да работим с него. По този начин в заниманията изследваме заедно, творим света си отвътре и отвън, но винаги имаме къде да се върнем – в пространството на кошера, където важно е цялото, има ред и хармония, които са за доброто на всички. Работя в „Сладко медено“, уча се и вярвам, че заедно градим и крепим кошера, в който растат творците на бъдещето, за което мечтаем.

Светла Костадинова

Казвам се Светла. Обичам творчеството във всичките му аспекти. Имам афинитет към приложното творчество и от осем години работя с деца в тази област. Този процес провокира и развива детското въображение и носи вдъхновение и радост за всички.

Снежина Стойчева

За децата и приятелите съм Снежи. Пътят ми до тук е свързан с музиката и флейтата. Завърших музикална педагогика в АМТИИ, Пловдив, а по-късно защитих и докторска степен по методика на обучението по музика. През всичките си години на работа съм била учител – по музика, по флейта и блокфлейта. Успоредно с това съм имала разнообразни концертни изяви, автор съм на школи, сборници и друга методическа литература, на собствена система за ранно обучение по блокфлейта, а в последните години и на детски песни.

Музиката е метод, закон във вселената, изкуство, наука, радост, лек, светлина, сила… Ние сме потопени в музика, но най-добре се ползваме от нея, когато имаме съзнателно отношение – обичаме я, разбираме я, пеем и свирим с радост. В работата си с децата се старая да им предам любовта към музиката, като съм убедена, че и най-малките активни стъпки, които те правят по този път, им носят добри плодове.

Обичам книгите, разходките в планината и срещите с приятели. Много се радвам, когато виждам красота във всички форми, особено създадената от природата – от най-малкото цветче до най-високия връх. Обичам и чувството на вдъхновение, което се появява, когато се работи за реализирането на нещо добро. В „Сладко медено“ има три важни неща за мен – децата, в чиито очи се оглеждаме всеки ден, слънчевата идея, за която работим и колегите, на които винаги може да се разчита.

Яна Васева

Казвам се Яна. Със Слънчевия педагогически подход, извлечен от идеите на учителя Петър Дънов, се запознах на първото обучение през 2014 година. Оттогава е част от моя живот, като непрекъснато търся начини за себеусъвършенстване. Слънчевите възпитателни методи предизвикаха изгряването на неподозирани дарби и способности, както в мен, така и в децата, с които вече над шест години работя – на възраст от 3 до 10 години.

Завършила съм Магистратура „Предучилищна педагогика“ в Софийския Университет и двугодишен курс по Валдорфска педагогика към Холандски колеж (с хоспитация в Хага).

В моите занимания и уроци, заедно с децата, се старая да предизвиквам и да преживяваме, заедно с децата, радост от познанието чрез различните изкуства, използвани във всички направления. Tака чрез музика, цвят, движение и слово да събудим сетива и облагородим сърцата, като даваме възможност за проявление на добродетелите и развиваме умения за себеизява. За мен е важно децата да растат с вяра в себе си, в силата на природата и с любов към всички живи същества. Работата чрез слънчевото възпитание ми носи вдъхновение и е извор на творчество и ентусиазъм, които да предавам на малки и големи. Обичам да пея, да танцувам, с пчеличките в кошера да се смея. Да изработваме с ръчички творчества разни, с цветовете върху листовете да играем, да смятаме, да садим и да строим. Чудесийки заедно да измайсторяваме, да се вдъхновяваме, през препятствия с усмивка да преминаваме и нови неща да научаваме.

Жаклин Бобева

Здравейте! Името ми е Жаклин и големи и мънички ми казват Жаки. Обичам да работя със слово и имам филологическо образование по руски и английски език. Преподавала съм руски, английски и български език на възрастни и на деца в езикови центрове, в училище, в детска градина. Превеждала съм поезия и проза, но откакто работя с малки деца, превеждам само детски книги, а децата са ми най-добрите редактори. С радост и вдъхновение запалвам любовта към словото у децата.

За работа с деца се готвя още от дете, докато слушах разказите на баба за нейното учителстване в четири различни краища на България. Обичта към децата непрестанно ме тласкаше да търся все по-радостна и удовлетворителна методика. Благодарна съм на беседите на Учителя Петър Дънов, които ме доведоха първо до обучението по Слънчева педагогика, а после и до работата с деца от 3 до 6 години редом с колеги, предано отдадени на духовната просвета и слънчевото възпитание. Огнището на Слънчевото възпитание е светло и топло заради Любовта – любовта на учителите към децата и семействата им, братската обич помежду учителите, израстващата любов помежду децата и всеобщата ни любов към всяка живинка.

С детска помощ открих най-живата за мен пътека към сърцата на децата – рисуваната приказка. Чрез рисуваната приказка мога да изявявам три големи любови – към езика и превода, към живата реч и към рисуването.

Моника Иванова

Здравейте!

Казвам се Моника Иванова и пиша за вас в няколко рими с усмивка и лекота.

Обичам Природата, семейството, децата и песента.

Благодаря ви за доверието да общуваме, споделяме и се учим взаимно
с вашите – наши деца!

С уважение:
Моника, учител по театър

Вашият коментар