Екип

Александър Стойчев

Кошерът жужи, пълен е с деца-пчели, идеи и мечти, плодовете му надявам се да са сладки и добри. Съдбата е решила аз да съм първата „майка“ пчела, около която се завъртя танцът на пчелния живот.

Името ми е Александър, за едни съм Алекс, а за други Сашко и производни.

Като образование: музикална педагогика, психология и психотерапия, преподавател по паневритмия и, трябва да прибавя, астрология. Бил съм учител в общински училища, участвал съм в множество концерти, водил съм корпоративни обучения, курсове за личностно развитие, представяния и обучение на учители…

Учител и лечител по образование, търсещ по призвание, творящ по вдъхновение. Явно ми е отредено да създавам или пресъздавам, да откривам и да подпомагам. През 1999 г. проведох първия курс по паневритмия в родния си град, през 2005 г. въведох метода астродрама в България, между 2011 и 2019 г. бях сред хората, които създадоха нова педагогическа система, наречена Слънчева. Тя е изградена на основата на методите и препоръките за обучение и възпитание в беседите на Учителя Петър Дънов.

Работата с деца носи вдъхновение, част от което намери израз в две книги с приказки („Приказките на бялото кокиче“ и „Приказки от слънчевия лъч“), както и (с участието на Снежи) в сборник „Слънчеви песни за деца“, три диска с детски песни („Сладко медено“, „Малкият извор“ и „Колко сме доволни“), музикално-сценични постановки, множество концерти.

Детски център „Сладко медено“ е възможност идеите за нов тип възпитание и култура да стигнат до повече деца и родители.

Ето и останалите пчели-майки в нашия Кошер 🙂

Яна Васева

Казвам се Яна. Със Слънчевия педагогически подход, извлечен от идеите на учителя Петър Дънов, се запознах на първото обучение през 2014 година. Оттогава е част от моя живот, като непрекъснато търся начини за себеусъвършенстване. Слънчевите възпитателни методи предизвикаха изгряването на неподозирани дарби и способности, както в мен, така и в децата, с които вече над шест години работя – на възраст от 3 до 10 години.

Завършила съм Магистратура „Предучилищна педагогика“ в Софийския Университет и двугодишен курс по Валдорфска педагогика към Холандски колеж (с хоспитация в Хага).

В моите занимания и уроци, заедно с децата, се старая да предизвиквам и да преживяваме, заедно с децата, радост от познанието чрез различните изкуства, използвани във всички направления. Tака чрез музика, цвят, движение и слово да събудим сетива и облагородим сърцата, като даваме възможност за проявление на добродетелите и развиваме умения за себеизява. За мен е важно децата да растат с вяра в себе си, в силата на природата и с любов към всички живи същества. Работата чрез слънчевото възпитание ми носи вдъхновение и е извор на творчество и ентусиазъм, които да предавам на малки и големи.

Обичам да пея, да танцувам, с пчеличките в кошера да се смея. Да изработваме с ръчички творчества разни, с цветовете върху листовете да играем, да смятаме, да садим и да строим. Чудесийки заедно да измайсторяваме, да се вдъхновяваме, през препятствия с усмивка да преминаваме и нови неща да научаваме.  

Жаклин Бобева

Здравейте! Името ми е Жаклин и големи и мънички ми казват Жаки. Обичам да работя със слово и имам филологическо образование по руски и английски език. Преподавала съм руски, английски и български език на възрастни и на деца в езикови центрове, в училище, в детска градина. Превеждала съм поезия и проза, но откакто работя с малки деца, превеждам само детски книги, а децата са ми най-добрите редактори. С радост и вдъхновение запалвам любовта към словото у децата.

 За работа с деца се готвя още от дете, докато слушах разказите на баба за нейното учителстване в четири различни краища на България. Обичта към децата непрестанно ме тласкаше да търся все по-радостна и удовлетворителна методика. Благодарна съм на беседите на Учителя Петър Дънов, които ме доведоха първо до обучението по Слънчева педагогика, а после и до работата с деца от 3 до 6 години редом с колеги, предано отдадени на духовната просвета и слънчевото възпитание. Огнището на Слънчевото възпитание е светло и топло заради Любовта – любовта на учителите към децата и семействата им, братската обич помежду учителите, израстващата любов помежду децата и всеобщата ни любов към всяка живинка.

С детска помощ открих най-живата за мен пътека към сърцата на децата – рисуваната приказка. Чрез рисуваната приказка мога да изявявам три големи любови – към езика и превода, към живата реч и към рисуването.

Катя Николова

Казвам се Катя.

Завършила съм Педагогика на Изобразителното изкуство, но имам особена слабост към приложните изкуства, усмивките и веселото настроение.

Обичам природата, растенията и животните. Занимавам се с отглеждането на някои билки и подправки, с направата на мехлеми и природни лекове. Старая се да живея природосъобразен начин на живот в разбирателство с всички Божествени форми на проявление. Благодаря!

Мариела Шахънова

Връзката ми с природата във всичките ѝ измерения е силна и намира отражение не само в творчески и душевен аспект, но и в професионален. По образование съм ландшафтен архитект, по професия – университетски преподавател с основна дисциплина Цветарство.

Интересът ми към педагогиката е провокиран от разбирането, че за да прояви най-добрите качества на своята индивидуалност, човекът трябва да бъде обгрижен и насърчен още през своето детство. Срещата ми с Валдорфската педагогика и Антропософията, както и със Слънчевите методи на възпитание на Учителя Петър Дънов ми помагат вече 11 години да уча и да разбирам същността на децата.

Работата с децата е вдъхновение и смисъл. Обичам да виждам как очите им блестят с въпрос или усмивка, да наблюдавам как влизат по уникален начин в съприкосновение със света и другите и да ги придружавам в това. Най-много обичам да рисуваме заедно, потопени в атмосферата на Слънчевото възпитание. За мен е радост и въпрос на самоусъвършенстване да участвам в ритъма на живот на децата и педагозите в „Сладко медено“.

Георги Желязков

Най-често ме наричат Жоро, a името ми – Георги – идва от гръцки и означава земеделец. Половината ми корен е черпил сила от Коджа Балкана в Бургаско, а другата половина – от полите на Родопите в Пловдивския край.

След като завърших Международни отношения в СУ „Св. Климент Охридски“, се насочих към квалификация в хуманитарния сектор в Испания и Швеция. Ученето и стажантската практика като хуманитарен работник на различни континенти постепенно ме връщаха към България. През 2014 г. станах учител в София с помощта на програмата „Заедно в час“ и до 2020 г. преподавах испански и английски език на деца от всички етапи в едно държавно и две частни училища. Понастоящем съчетавам работата си в „Сладко медено“ с тази на обучител и ментор на училищни екипи по програмата „Училища за пример“ на „Заедно в час“.

Със слънчевия възпитателен подход, вдъхновен от живото наследство на Учителя Петър Дънов, се запознах на обучение в Ксилифор през пролетта на 2018 г. Това постави началото на едно красиво приключение, за което съм се подготвял през годините. Слънчевите възпитателни методи ми помагат да съм по-свързан със своя център, да работя съзнателно на едно по-фино ниво като възпитател и учител, и да подхранвам заложените в децата дарби и способности. В изследователското пътуване получавам подкрепа от спътници, които са мои приятели и колеги.

В процеса на работа се стремя да отговарям на нуждите на децата и да търся това, което те самите искат да проявят, за да работим с него. По този начин в заниманията изследваме заедно, творим света си отвътре и отвън, но винаги имаме къде да се върнем – в пространството на кошера, където важно е цялото, има ред и хармония, които са за доброто на всички. Работя в „Сладко медено“, уча се и вярвам, че заедно градим и крепим кошера, в който растат творците на бъдещето, за което мечтаем.

Светла Костадинова

Казвам се Светла. Обичам творчеството във всичките му аспекти. Имам афинитет към приложното творчество и от осем години работя с деца в тази област. Този процес провокира и развива детското въображение и носи вдъхновение и радост за всички.

Снежина Стойчева

Казвам се Снежина, за децата и приятелите съм Снежи. Пътят ми до тук е свързан с музиката и флейтата. Завърших музикална педагогика в АМТИИ, Пловдив, а по-късно защитих и докторска степен по методика на обучението по музика. През всичките си години на работа съм била учител – по музика, по флейта и блокфлейта. Успоредно с това съм имала разнообразни концертни изяви, автор съм на школи, сборници и друга методическа литература, на собствена система за ранно обучение по блокфлейта, а в последните години и на детски песни.

Музиката е метод, закон във вселената, изкуство, наука, радост, лек, светлина, сила… Ние сме потопени в музика, но най-добре се ползваме от нея, когато имаме съзнателно отношение – обичаме я, разбираме я, пеем и свирим с радост. В работата си с децата се старая да им предам любовта към музиката, като съм убедена, че и най-малките активни стъпки, които те правят по този път, им носят добри плодове.

Обичам книгите, разходките в планината и срещите с приятели. Много се радвам, когато виждам красота във всички форми, особено създадената от природата – от най-малкото цветче до най-високия връх. Обичам и чувството на вдъхновение, което се появява, когато се работи за реализирането на нещо добро. В „Сладко медено“ има три важни неща за мен – децата, в чиито очи се оглеждаме всеки ден, слънчевата идея, за която работим и колегите, на които винаги може да се разчита.

Моника Иванова

Здравейте!

Казвам се Моника Иванова и пиша за вас в няколко рими с усмивка и лекота.

Обичам Природата, семейството, децата и песента.

Благодаря ви за доверието да общуваме, споделяме и се учим взаимно
с вашите – наши деца!

С уважение:
Моника, учител по театър

Вашият коментар