За нас

„ – Добре дошли във кошера, добре дошли! – посрещаме ви с радост ние,

с игри и песни и със приказки добри, че сладкото във тях се крие.“

Детски център „Сладко медено“ е създаден през 2019 г. от няколко учители, търсещи начин да развиват на практика разбиранията си за възпитанието и с изключителната подкрепа (морална, емоционална и материална) от слънчеви родители, които искаха децата им да растат в среда, изпълнена с доброта, музика и светлина. На 13-ти септември 2019 г. Кошерът, както го наричаме, отвори врати за първите си малки пчелички и пътешествието започна.

Центърът ни е място за дневна грижа за деца от две и половина до шестгодишна възраст. Той не е лицензиран като детска градина. Въпреки това децата имат редовни занимания по всички основни направления с познавателни книжки за съответната възрастова група, одобрени от МОН. При подготовката и провеждането на заниманията се съобразяваме с природния ритъм – месечен, седмичен и дневен и внасяме специални елементи и упражнения (музикални, двигателни, дихателни и др.), съобразени с принципите и методите на системата за слънчево възпитание. Разбиранията ни са накратко описани във възпитателна програма. Всички учители споделят идеите на слънчевото възпитание и се обучават как да ги прилагат творчески в практиката си. Това съчетание на подходи дава възможност децата да се развиват пълноценно и в образователно, и във възпитателно отношение, да растат в условия на любов, внимание, уважение и грижа и да поддържат в себе си устойчив стремеж към проявяване на доброто.

Кошерът следва постоянен дневен ритъм, в който всеки ден започва с музикално занимание и гимнастика. Следват занимания по направления и възрастови групи (извън тях децата свободно взаимодействат помежду си), хапване на плодове и разходка. Излизаме сред природата ежедневно при разнообразни метеорологични условия. Следобед времето е разпределено в различни занимания (регламентирани и свободни). Организираме и допълнителни дейности, в които децата могат да се включат по желание – свирене на музикални инструменти (цигулка, блокфлейта, пиано), изобразително изкуство, театър, плуване.

Поддържаме близък контакт с родителите, тъй като сме уверени, че е необходимо да работим заедно и да споделяме ценностите си, за да бъде максимално успешна работата ни с децата. Родителският съвет помага при необходимост на дейността на кошера и предлага различни инициативи. Споделяме делниците и празниците, а ние имаме много различни слънчеви празници ? Така, ден след ден, всички – учители, родители и деца, се учим взаимно и израстваме заедно.

Вашият коментар