Пчелички при пчелички

Здравейте, приятели!

Искаме да Ви разкажем за първата екскурзия на малките пчеличковци от „Сладко медено“ – най-вълнуващото и интересно преживяване за нас през тази седмица. Историята обаче започва по-отдалече, така че се връщаме отначало ?

В началото стои фактът, че имаме добри, будни, умни и весели деца, а тези деца си имат (т.е. и ние имаме) добри, разумни, отдадени и подкрепящи родители. Именно от прекрасните ни родители получихме неочакван и много символен подарък – за Коледа те избраха да осиновят един кошер по програмата на „Истински мед“. Така изведнъж в „Сладко медено“ се „записаха“ още около 60 000 пчелички, от които всеки месец получавахме сладък мед. Част от подаръка ни беше и възможността да посетим осиновения си кошер, за да се запознаем на живо с неговите обитатели и техния стопанин.

И ето – пролетта дойде, времето се постопли (почти ?) и дойде моментът за нашето малко пътешествие. С голямо вълнение се качихме в автобуса и с песен потеглихме към село Петърч.

А там изведнъж се озовахме в друг свят – свеж, ароматен, зелен и цъфтящ. Посрещна ни чичо Цецо (Цветан Иванов), който беше подготвил за децата интересни неща. Запознахме се и с Влади от „Истински мед“.

Първо видяхме отблизо как изглежда отвътре къщичката на пчелите – в празния кошер можехме спокойно да надникнем, да пипнем, да разгледаме основата за питите и да се подготвим за това, което ни очаква при заселените кошери.

Облякохме защитни пчеларски костюми и изглеждахме много добре с тях ?

Така подготвени отидохме при кошерите и чичо Цецо ни запозна отблизо с един търтей и много пчелички.

Показа ни наполовина пълните пити, покрити с работещи пчели, яйчицата, пчелния клей, разказа ни как протича животът на една пчела – през какви „работни места“ преминава тя, какво прави, как се ориентира.

Научихме колко важни за пчелите са редът и чистотата, а също и истинската цена на лъжичка сладък мед – плодът на целия живот на една пчеличка.

Послушахме жуженето и оставихме пчелите да се занимават със задачите си. А ние поздравихме нашите домакини с любими песни (една от тях беше „Сладко медено“, разбира се), поднесохме им подаръци и си похапнахме плодове и парченца от сладка медена пита.

На тръгване видяхме отблизо щъркелово гнездо с майка и малки щъркелчета.
Поиграхме, срещнахме се отблизо с катерички и гъсеничка и си направихме хубав пикник в сянката на дърветата.

Накрая се прибрахме в нашето кошерче – малко поизморени, но доволни и пълни с впечатления. И готови да продължаваме да се учим как да бъдем чисти, силни и работливи като пчелите.